Hautaustoimisto

Kuinka toimin nyt?

Kuinka toimin nyt?


Elämänkumppanin, vanhemman, lapsen tai läheisen ystävän menetys on yksi elämän järkyttävimmistä tapahtumista. Siksi on luonnollista tuntea itsensä eksyneeksi ja epävarmaksi siitä, mitä kuuluu tehdä ja missä järjestyksessä. Kysymykset kasaantuvat eikä aina tiedä, mistä vastauksia hakisi.
Älä epäröi ottaa yhteyttä hautaustoimistoomme riippumatta siitä, mihin tarvitset apua ja mitä kysymyksiä sinulla on.
Täältä voit ladata: Ohjeet hautajaisiin

Ota rauhallisesti


On aivan luonnollista olla huolissaan kaikesta siitä, mistä pitäisi huolehtia, kun on menettänyt läheisensä. Yksi neuvo on, että sinun ei tarvitse kiirehtiä tai tuntea stressiä. Ota rauhallisesti, ota yksi asia kerrallaan.
On kuitenkin joitakin asioita, jotka voit läheisenä joutua ottamaan vastuun melko pian. Kyseessä voi olla lemmikkien hoitaminen, postilaatikon tyhjentäminen, asunnosta huolehtiminen jne. Jos vainajaa on hoidettu sairaalassa tai hoitokodissa, tavarat tulee noutaa sieltä.
Jos perheessä on lapsia ja nuoria, on tärkeää, että he ovat mukana koko prosessissa. Heille on yhtä tärkeää kuin aikuiselle tuntea olevansa mukana tapahtumassa. Lapsella, joka näkee omin silmin tapahtuneen ja joka saa rehelliset vastaukset kysymyksiinsä, on täysin erilainen valmius kuin lapsella, jota on pidetty ulkopuolella. Mielikuvitus on yleensä paljon pahempi kuin todellisuus.

Hautaustoimiston palkkaaminen


Kun olet valmis ryhtymään hautajaisten käytännön järjestelyihin, ota yhteyttä hautaustoimistoon. Hautaustoimistossa on ihmisiä, joilla on tietoa rutiineista kuolemantapauksissa ja jotka hoitavat kaikki käytännön asiat, joissa tarvitset apua.
Varaa aika vierailulle, tällä tavoin voimme varmistaa, että paikalla on henkilökuntaa. Teemme myös kotikäyntejä, jos se sopii sinulle paremmin.
Tietysti on tärkeää, että luotat hautaustoimistoon, jonka päätät palkata, mutta on myös tärkeää tarkistaa, että se on Hautaustoimistojen liiton jäsen. Hautaustoimistomme Uudessakaarlepyyssä ja Vöyrissä ovat molemmat jäseniä.
Hautaustoimistojen liittoon kuuluu noin 300 hautaustoimistoa. Liitto on hautausalan organisaatio, joka on perustamisestaan 1942 lähtien pyrkinyt suojelemaan ja kehittämään hautauskulttuuria Suomessa. Liitto muodostaa yhdistävän linkin jäsenten välille ja pyrkii kehittämään hautausalan palveluita ja turvaamaan korkean ammattitaidon ylläpitämisen. Hautaustoimistojen liitto seuraa hyvien liiketoimintatapojen ylläpitämistä ja torjuu kaikkia alan vahingollisia suuntauksia.

Hyvä tietää

Hyvä tietää


  • Hautapaikka

    Hautapaikan järjestämiseksi ota yhteys pastorin toimistoon vainajan kotiseurakunnassa. Useimmilla paikkakunnilla evankelis-luterilaisten seurakuntien taloustoimistot hoitavat hautausmaita. Muihin yhteisöihin kuuluvien tulee ottaa yhteyttä hautapaikan saamiseksi.


    Katso: Hautaustoimilaki

  • Kuolintodistus

    Kuolintodistuksesta saat tietää kuolinsyyn. Kuolintodistus kirjoitetaan vasta, kun kaikki tarvittavat laboratorio- ja muut tutkimukset on saatu päätökseen. Se voi viedä useita kuukausia. Kuolintodistusta ei tarvita, kun hoidat asioita viranomaisten kanssa.

  • Hautauslupa

    Läheistäsi hoitanut lääkäri antaa hautausluvan, jos kuolinsyytä ei ole tarpeen tutkia. Tällaisissa tapauksissa hautauslupa myönnetään vasta, kun kuolinsyy on tutkittu.


    Hautausjärjestelyt voi suunnitella jo ennen kuin hautauslupa on myönnetty.

  • Lääketieteellinen ruumiinavaus

    Vainajan hautaamiseksi tarvitaan hautauslupa. Hautausluvan myöntää potilasta hoitanut lääkäri. Jos hautausluvan kirjoittamiseksi ei ole tarpeeksi tietoa, vainajalle tehdään ruumiinavaus. Lääketieteellisen ruumiinavauksen suorittamiseen tarvitaan vainajan sukulaisten tai muiden läheisten suostumus. Vainaja siirretään patologiaosastolle. Ruumiinavauksen yhteydessä eri elimistä otetaan mikroskooppitutkimusta varten pieniä koepaloja, joita tarvitaan kuolinsyyn selvittämiseen. Lisätietoja kuolintodistusta ja hautauslupia koskevista kysymyksistä saa lääkäriltä ja henkilökunnalta sillä osastolla, jossa potilasta hoidettiin. Tiedot annetaan vain lähisukulaisille tai muille läheisille.


    Sairaala tai terveyskeskus vastaa kaikista lääketieteelliseen ruumiinavaukseen liittyvistä kuluista myös silloin, kun tarvitaan kuljetus ruumiinavauspaikalle.

  • Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus

    Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus tehdään sillon, kun kyse on onnettomuudesta, rikoksesta, itsemurhasta, myrkytyksestä, sodasta, hoitotoimenpiteisiin liittyvästä kuolemantapauksesta tai näitä koskevasta epäilyksestä. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus tehdään myös silloin, kun henkilö ei ole ollut lääkärinhoidossa viimeisen sairautensa vuoksi tai jos hän on muuten kuollut yhtäkkiä. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus tehdään, kun poliisi pitää sitä tarpeellisena, eikä sukulaisten tai läheisten lupaa vaadita. Kuolintodistuksen kirjoittaa oikeuslääkäri, ei potilasta hoitanut lääkäri.


    Valtio vastaa kaikista oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen liittyvistä kuluista, mukaan lukien kuljetus ruumiinavauspaikalle.

Mitä se maksaa?

Kuinka paljon se maksaa?


Paljonko hautajaiset maksavat?

Yksi yleisimmistä ja ehkä myös vaikeimmista kysymyksistä!
Hautajaisten kustannuksissa on niin monia tekijöitä:
➤ minkä arkun / uurnan valitset
➤ tarvitaanko useita tai pitkiä kuljetuksia
➤ kuolinilmoituksen koko ja se, ilmoitetaanko useissa sanomalehdissä
➤ seurakunnan palkkiot ja kulut
➤ onko olemassa valmis hautakivi vai täytyykö hankkia uusi
➤ muistotilaisuuteen osallistujien määrä
➤ mm. mm.
Jos tarkastellaan vain hintaa, noin 1000 € saattaa riittää. Silloin on jätetty pois useimmat asiat paitsi yksinkertainen arkku ja kuljetus lähimmälle hautausmaalle ilman siunaustilaisuutta.

Hinnasto

Share by: